Sittgympa i Grycksbo ger glädje och ökad trygghet

Publicerad 27 december 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Till Grycksbo vårdcentral kommer varje vecka cirka 20 deltagare för att vara med på sittgympa. Passet ger förbättrad balans och rörlighet och leds av Pernilla Sjörén, undersköterska och gympainstruktör.

Sittgymnastiken startade hösten 2016 som ett projekt och del i vårdcentralens hälsofrämjande arbete. Deltagarna är pensionärer i olika ålder, både män och kvinnor. En halvtimme sittjympa i veckan ger förbättrad balans, rörlighet och känslan av en ökad trygghet i vardagen. Pernilla Sjörén har satt ihop programmet som är godkänt av sjukgymnast.

– Sittgympa ger balans, styrka, koordinationsträning och fyller på kroppen med "må bra känsla" och gör vardagen enklare som med att ta upp saker från golvet, klä på sig, sätta sig på toaletten och resa sig igen. Du vågar lita på din balans och vet att du klarar att resa dig om du ramlar. Finns kraften orkar du och vågar tro på din förmåga, förklarar Pernilla.

En bieffekt av sittgympan i Grycksbo är att deltagarna får möjlighet att träffa andra som blir en social vinning. Pensionärerna kommer varje gång med ett leende och det blir många skratt i gruppen. Rörelse och musik ger glädje och "må bra" känsla.

– Att vara ledare ger otroligt mycket. Att se äldre utvecklas och göra så stora framsteg på endast en halvtimme i veckan är imponerande. Att sedan se deras glädje ger värme i hjärtat, avslutar Pernilla.

Sittgympan i Grycksbo fortsätter under våren 2018.