Nu blir Väntetidskansliet – Vårdlots Dalarna

Publicerad 5 oktober 2018

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Väntetidskansliet har bytt nytt namn till Vårdlots Dalarna: "Vi byter namn för att det ska bli tydligare vad vi arbetar med, för patienternas skull men även för medarbetare och allmänheten," säger Lena Qvillberg sekreterare på Vårdlots Dalarna.

– Vad tror du att vi gör? Utifrån namnet Väntetidskansliet? Undrar Ylva Åström, sekreterare på Vårdlots Dalarna.

– … har koll på köerna, svarar jag efter viss tvekan.

Två tredjedelar av dem som ringer vill ha reda på sina väntetider, men det är INTE det som Ylva Åström och kollegan Lena Qvillberg på Vårdlots Dalarna har koll på. Det är den klinik som remissen kommer ifrån som vet och ska svara på kötiden. En remiss för operation av gråstarr, då ringer du ögonsjukvården. En remiss till röntgen, då ringer du bild- och funktionsmedicin. Och så vidare.

Det Ylva Åström och Lena Qvillberg hjälper till med är istället att just lotsa dig att söka alternativa vårdgivare, antingen som en del av vårdgarantin eller som valfrihetsfråga.

Det är vårdgarantin som anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få komma i kontakt med vården. Får du besked att du måste vänta i mer än 90 dagar för att komma till specialistvård kan du kontakta Vårdlots Dalarna. Vårdlots Dalarna ger då förslag på alternativa vårdgivare utanför Dalarna som har avtal med något landsting i Sverige.

­– Så fort du får din remiss och vet att du måste vänta längre än 90 dagar, så kan du ringa till oss, säger Lena.

– Ja, många tror att de kan höra av sig till oss först när de har väntat 90 dagar, men så är det inte, säger Ylva.

Du måste sedan själv kontakta aktuella vårdgivare. Vårdlots Dalarna har inte hand om journaler och kan inte svara på de frågor som vårdgivarna ställer. Det är därför som patienterna själva måste kontakta alternativa vårdgivare.

Vårdlots Dalarna har också hand om valfrihetsfrågor som gäller all öppenvård och utredningar. Det handlar då om vård där du inte blir inlagd. Vårdlots Dalarna hjälper till att informera om vilka vårdgivare med avtal du kan kontakta.

Kontakta Vårdlots Dalarna:
Telefon: 023-49 03 00
Epost: Vardlots.Dalarna@ltdalarna.se
1177 vårdguidens E-tjänster