Dags för konferens om ett demokratiskt digitalt Dalarna

Publicerad 10 oktober 2018

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Kostymklädd kvinna använder surfplatta.

​– Det hjälper inte att vi har tekniken – människorna som ska använda den måste få möjlighet att lära sig att använda den! Det är något som vi vill lyfta på den här konferensen, säger Linda Sävhammar, bibliotekskonsulent, Länsbibliotek Dalarna.

Fokus på den digitala agendan i Dalarna har varit att bygga fiber och få ut bredband till alla. Problemet med att det finns grupper, alltifrån äldre till personer med funktionshinder, som står utanför den digitala världen har inte uppmärksammats i samma utsträckning. Den som står utanför det digitala samhället har idag inte samma förutsättningar att delta och göra sin röst hörd i samhället. Det är därför en viktig demokratisk rättighet att kunna vara digitalt delaktig.

– Politiker och beslutsfattare i våra kommuner och i landstinget behöver förstå att det är nu dessa insatser måste göras. Mycket görs redan på bibliotek och genom studieförbund, men det är dags att vi tar ett helhetsgrepp för att nå alla invånare i Dalarna, säger Linda Sävhammar. 

Konferensen hålls i Leksand och går under rubriken: Ett demokratiskt digitalt Dalarna – att vara digitalt delaktig är en demokratisk rättighet! Den vänder sig till dig som arbetar inom folkbildning,  förenings- och kulturliv eller arbeta med IT och digitala frågor i offentlig eller privat sektor. 

Föreläser gör Anders Thoresson, teknik­journalist som tillsammans med forskaren Carl Heath gör podcasten Digitalsamtal som handlar om hur digitaliseringen påverkar samhället. Medverkar gör också  Digidelnätverket och Sofia Jarl, första vice ordförande i Region Dalarna. Det blir även inspiration från lokala aktörer som pratar om hur de jobbar med digital inkludering. Har du erfarenheter som du vill dela med dig av så kan du anmäla dig att presentera ditt arbete på ett idétorg. 

Konferensen arrangeras tillsammans med Landstinget Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna, Leksands kommun, Bildningsförbundet Dalarna, Högskolan Dalarna och Digidelnätverket. 

När: 7 november 2018
Tid: 9.00-16.00
Var: Tegera arena, Leksand
Kostnad: Ingen, fika och lunch ingår
Frågor: Linda Sävhammar, linda.savhammar@ltdalarna.se eller 072-143 81 29 

Anmäl dig senaste 26 oktober till konferensen på denna länk. Här anger du även om du vill presentera något på idétorget:
https://websurvey.textalk.se/start.php?ID=116005