Webbaserad aktivitetsguide för fysisk aktivitet

Stäng

Kontakt

Avdelning för hälsofrämjande

Landstinget Dalarna/Central förvaltning Box 712, 791 29 Falun folkhalsan.dalarna@ltdalarna.se

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Två cyklister, ett barn och en vuxen.

Aktivitetsguide Dalarna

Nedan finns länkar till respektive kommuns föreningsregister där du kan söka lämpliga aktiviteter.

Avesta Borlänge  Falun  Gagnef Hedemora Leksand
Ludvika  Malung-Sälen  Mora Orsa Rättvik  Smedjebacken
Säter Vansbro  Älvdalen    

Om aktivitetsguiden

Landstinget Dalarna och Dalarnas kommuner har ett gemensamt intresse som rör befolkningens hälsoutveckling. Som ett led i detta arbete har Avdelning för hälsofrämjande vid Landstinget Dalarna initierat arbetet med en kommunvis webbaserad aktivitetsguide för fysisk aktivitet till allmänheten. Aktivitetsguiden kommer successivt att byggas upp på denna webbplats. Målsättningen är en webbaserad aktivitetsguide för hela Dalarna som kommunvis redovisar de aktörer som erbjuder aktiviteter som främjar hälsa genom fysisk aktivitet. Aktivitetsguiden är tänkt att fungera som ett stöd för personer som behöver hjälp att hitta lämpliga aktörer när de vill bli mer fysiskt aktiva.

Om Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har bevisad effekt att kunna förebygga eller behandla många olika sjukdomstillstånd till exempel artros, benskörhet, depression, diabetes, högt blodtryck, ont i ryggen etc. De positiva effekterna får man oavsett ålder eller träningsvana. Därför är det aldrig för sent att börja röra på sig. I samråd med vårdpersonal som t.ex. läkare, fysioterapeut/sjukgymnast eller sköterska kan fysisk aktivitet fungera som en medicin som både förebygger och behandlar sjukdomar. Rörelse kan komplettera eller i vissa fall till och med ersätta läkemedel.

Välj aktivitet i samråd med vårdpersonal

Fysisk aktivitet på recept (FaR) är ett sätt att komma igång med fysisk aktivitet i samråd med hälso- och sjukvården. Man kan få FaR utskrivet av legitimerad vårdpersonal och receptet ska vara anpassat till de förutsättningar och önskemål man själv har. Man får förslag på lämpliga aktiviteter vid just den diagnos man har, som t.ex. promenader, stavgång, simning, styrketräning etc. Det står också på receptet hur länge och hur ofta man bör vara aktiv för att nå det mål man har med aktiviteten. Man ska sedan erbjudas en uppföljning.

Aktiviteterna man får på recept finns oftast utanför sjukvårdens organisation och eventuella kostnader ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård. En del föreningar och andra som erbjuder friskvårdsaktiviteter kan däremot ibland ha lägre pris för deltagare med recept.

Hur får man det att fungera?

Att änndra levnadsvanor och till exempel bli mer fysiskt aktiv kan ta lite tid. Det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor. Man kan bara försöka igen, utan att ha dåligt samvete. Man behöver sätta sina egna mål och ha tålamod. En bra hjälp kan vara att notera aktivitetstillfällena på receptets baksida eller föra dagbok på annat sätt. Det blir också ett bra uppföljningsmaterial för dig och vårdgivaren. Att använda stegräknare kan också vara ett sätt att hålla reda på hur mycket man rör sig varje dag. Det kan också fungera som en morot för att fortsätta med den nya motionsvanan.

Vart vänder man sig?

Om du vill ha hjälp med att komma igång och röra på dig mer samt att få ett recept på fysisk aktivitet så kan du ta kontakt med din vårdcentral för ett första samtal.