Klamydia

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige. Klamydia sprids genom samlag och många vet inte om att de har sjukdomen, eftersom alla inte får symtom.

Klamydia orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom samlag, antingen vaginalsamlag eller analsamlag. Klamydia kan leda till sterilitet, framför allt hos kvinnor. För att kunna få behandling så tidigt som möjligt är det viktigt att testa sig om man misstänker att man har blivit smittad.

Genom att behandla klamydiainfektionen tidigt så kan man minska risken för följdsjukdomar och sterilitet.

Man kan testa sig tidigast en vecka efter smittillfället.

Man kan ha klamydia utan symptom

Det är mycket vanligt att man inte märker att man fått klamydia. Men om man får symtom brukar de komma en till tre veckor efter att man har smittats.

De vanligaste symtomen hos kvinnor är:

  • sveda när man kissar
  • flytningar som kan lukta illa
  • mellanblödningar eller samlagsblödningar
  • ont nertill i magen

De vanligaste symtomen hos män är:

  • sveda när man kissar
  • flytningar från urinröret
  • svullnad och värk i pungen

Behandling

Klamydia behandlas effektivt med antibiotika. För att undvika smittspridning eller att infektionen kommer tillbaka bör man inte ha samlag förrän hela behandlingen är avslutad. Annars riskerar man att få tillbaka infektionen.

Undersökningen och läkemedlen är alltid kostnadsfria. Det bästa sättet att undvika smitta är att använda kondom.

Gratis självtest på klamydiatest.nu

Om man misstänker att man har fått klamydia måste man testa sig, det kan göras tidigast en vecka efter smittillfället. På klamydiatest.nu kan du beställa ett test som du kan göra hemma. Man får då hem ett test i ett neutralt omärkt kuvert. Man ska lämna ett urinprov och oftast slidsekretprov för kvinnor, som man skickar in i ett provrör. Testet som du kan göra själv visar bara om man har klamydia i slidan eller penisen, alltså om man haft vaginalsamlag.

Sök vård om du har symptom

Om man har symtom som man tror beror på klamydia är det också viktigt att man söker vård så att man kan bli undersökt. Man kan vända sig till en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, till exempel könsmottagning, Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD eller STI-mottagning. Om man är ung kan också vända sig till en ungdomsmottagning. Det är alltid bra att testa sig om man har haft oskyddad sexuellt kontakt med en ny partner.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen 1177 för råd om vart man ska vända sig.

Mer information om klamydia hittar du här 1177.se/Klamydia