Swede Hollow berättar en del av vår historia

Publicerad 26 oktober 2017

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

”På andra sidan Swede Hollow” - en helt ny musikteaterföreställning som spelas på Dalateatern under hösten – är ett av de kulturprojekt som fått bidrag av Landstinget Dalarna. Malin Foxdal har skrivit både manus och musik till föreställningen och står själv på scenen i rollen som Elvira, en kvinna som utvandrade till Amerika 1917.

Swede Hollow

Idén till musikteaterföreställning fick Malin Foxdal redan 2014 efter att ha läst en artikel om Swede Hollow av Ola Larsmo.

– Swede Hollow ligger i Saint Paul i Minnesota och var ett slumområde där många svenskar som utvandrade hamnade. Min tidigare bild av utvandrarna var att de blev framgångsrika i Amerika men Larsmos artikel blev en dörröppnare för mig; svenskarna blev många gånger hänvisade till misär, fattigdom och fördomar. Jag fortsatte göra research om utvandrarnas historia bland annat genom att besöka Saint Paul, berättar Malin Foxdal.

Resan till USA blev också en egen emotionell resa för Malin Foxdal som ett led i skrivandet. Bland arkiven i Saint Paul väcktes fröet till berättelsen "det kunde varit jag". Det kunde ha varit du eller jag som tvingades att emigrera för att överleva. Malin Foxdal insåg också att de svenskar som hamnade i Swede Hollow befann sig i samma position som nyanlända i dagens Sverige, vilket gör historien aktuell att berätta. Ambitionen är också att väcka frågor och tankar som "Varifrån kommer vår självbild?" och "Vilken identitet har vi som nation?"

– Jag tror vi måste våga möta det jobbiga för att bryta mönster och inte låta fördomar styra. Arbetet med Swede Hollow blev en känslomässig upplevelse för mig och bidragit till att jag fått möta mina egna fördomar, fortsätter Malin Foxdal.

Egenskriven berättelse

Manuset till "På andra sidan Swede Hollow" är inte en dramatisering av Ola Larsmos bok utan Malin Foxdal har skrivit en egen berättelse genom att själv leva sig in i dåvarande förhållanden utifrån "Vem hade jag varit om jag levt för 100 år sedan?". I föreställningen gestaltar Malin Foxdal en kvinna, Elvira, som i monologform berättar om vad som hänt 20 år tidigare.

– Elvira gör en resa under föreställningen där bland annat Evald, hennes ungdomskärlek, ingår, säger Malin Foxdal.

Flera samarbetspartners i rätt tid

Malin Foxdal har finansierat projektet genom bidrag från flera olika samarbetspartners, bland annat Konstnärsnämnden och Landstinget Dalarna. Tack vare projektstödet från landstinget har Malin Foxdal jobbat heltid med produktionen och skrivit manus och musik under 2017. I november blir det premiär på Dalateatern och därefter planeras en turné under 2018. Ämnet är aktuellt och uppsättningen visar sig ligga rätt i tiden.

– Intresset för Swede Hollow är hett och temat ligger helt rätt i tiden. Personligen har Swede Hollow gjort att jag kunnat utveckla mitt eget skådespeleri och intuitiva skapande. En idé att fortsätta utveckla är att kombinera föreställningen med ett folkbildande inslag om Swede Hollow och de svenskar som hamnade där, avslutar Malin Foxdal.