Resumé

Stäng

Kontakt

Anneli Strömberg

Enhetschef Scen Dans Konst

Besöksadress: Falugatan 2, Falun 072-553 80 49, 023-49 01 92 Skicka epost

Ann-Jeanett Stål

Samordnare nationella minoriteter

023-49 03 12, 070-569 03 12 annjeanett.stal@ltdalarna.se

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Il Young - dansare, bild från 2014

Här kan du läsa om det vi har gjort under projektets gång.

Projekt i Borlänge - Clarie Parsons

Under våren 2016 genomfördes ett samarbete mellan ANODA Dans, Borlänge Kommun, Luleå tekniska universitet och Kulturskolan i Borlänge kring hur dans och musik kan mötas. Musikstudenterna på Luleå tekniska universitets utbildning i Borlänge fick vid ett flertal tillfällen träffa Claire Parsons och prova att praktiskt arbeta med rörelse, samt fick undervisning kring dansens historia. 

I mötet med Kulturskolan arbetade Claire Parsons tillsammans med skoland Drill-elever, kring hur ett konstnärligt perspektiv på rörelse kan möta drillarbetet som utgår från musik och teknik.

Arbetet dokumenterades i en film, Drillflickorna, som kommer att visas på Borlänge Modern under hösten 2016.

Residens i Mora - Anna Öberg
Under våren 2016 genomfördes ytterligare ett residens i Mora och liksom tidigare med inriktning mot scenisk folkdans. Koreografen Anna Öberg bjöds in för att arbeta med två olika projekt. Dels solot A RHYTHMICAL RETREAT i samarbete med musikern Anders Löfberg och dels ett större projekt tillsammans med dansarna Bert Persson, Lotta Johansson, Ami och Håkon Dregelid samt musikern Ellika Frisell.

Anna Öberg är dansare, koreograf och pedagog bosatt i Stockholm. Både i sitt pedagogiska och konstnärliga arbete tar hon utgångspunkt i den svenska folkdansen och har sedan sin grundutbildning vid Dans och Cirkushögskolan 2006 jobbat inom fältet för dans, teater och performance, både på uppdrag av institutioner och som frilans i Sverige och utomlands. Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom hennes koreografiska arbete och hon har hon de senaste åren rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför genren.  Anna är en ofta anlitad pedagog inom koreografi och folkdans, bla vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm, där hon även i våras avslutade sin masterutbildning i koreografi. 

Under residenset planerades en publik visning, samt workshops för Kulturskolan och Folkdanslagen i Mora.  Projektet genomfördes i samarbete med Mora Kommun.

Turnéslinga - arrangörer våren 2016
Under april 2016 genomfördes en turné i Dalarna med 5 olika arrangörer på 4 platser: Rättvik, Falun, Älvdalen och Vansbro. En föreställning med norska kompaniet Kartellen med temat scenisk folkdans var planerad, men då de drog sig ur sent fick föreställningen ersättas med Västanå teater, Fjällets Siare, som spelade för nästan utsålda hus.

Detta är en berättelse om den gamla nåjden som kämpar mot underjord ens mörka krafter där musiken och dansen, tillsammans med orden skapar bilder från den samiska mytologin. Med musik, dans, kostymer och masker bjuds publiken in i Yurtan - ett mongoliskt nomadtält.  Nämnvärt är att Landstinget Dalarna är förvaltningslandsting åt minoritetsspråket samiska. 

I samband med föreställningen genomfördes en föreläsning av Lena Uhlander, Scenit prouktion, kring marknadsföring och dans för alla arrangörer. Vidare gjordes ett gemensamt pressarbete för föreställningen. Att uppmuntra till detta samarbete, samt att inkludera kunskapshöjande verksamheter har varit en grundläggande målsättning med arrangörsarbetet.

Föreställningarna spelades för nästan fulla hus och turnéslingan bestod av:
Kulturhuset Rättvik 8 mars 19.00
Folkmusikens hus och Kulturhuset Rättvik
Dalateatern Falun 9 mars 19.00
Riksteatern Falun och Dalateatern
Åsens bystuga Älvdalen 18 mars, 18.00
Kulturföreningen Welest och Älvdalens kommun
Vansbro Kulturhus 19 mars, 19.00
Vansbro Teaterförening i samarbete med Vansbro Kommun (Kultur Vansbro)

Projektet genomfördes i samarbete med Dalateatern, Falun Teaterförening, Kulturföreningen Welest och Älvdalens Kommun samt Vansbro Teaterförening och Vansbro Kommun.

Se dans - arrangörsdag med dans i fokus

Den 7 november 2015 genomfördes arrangörsdag Se dans – en heldag om dans för intresserade arrangörer i Gagnef i Lindberghallen. Bodil Persson föreläste om ”Dansens många ansikten”, där vi fick ta del av tankar kring det samtida danslandskapet. Vidare presenterade Bodil Persson och Pernilla Willman Dans på scen – Gävleborgs regionala utvecklingsprojekt 2012 – 2014. På eftermiddagen fick vi ta del av Riksteaterns föreställning Who can tell the dancer from the dance, som följdes av ett samtal om föreställningen vi sett lett av Riksteaterns danschef Mia Larsson.
Se dans arrangerades av ANODA dans, Gagnef kommun, Scen Dans Konst och Riksteatern. 

Residens - dans inom äldreomsorgen i Hedemora
Anoda dans bjöd in koreograf och dansare Lina Lundin från Nomodaco till konstnärsresidens i Hedemora, Dalarna, från 7-12 november 2015. Under residenset visades föreställningar  "Kärleken till Tangon & Karaoken” med efterföljande workshop och samtal samt att hon hade möten med fokusgrupper på äldreboenden. I samband med residenset påbörja Lina Lundin research för nästa produktion. Det kommande projektet riktar sig mot äldre, Kultur i vården och minoritetsgruppen sverigefinländare. Arbetet handlar om hur äldre tänker och känner kring fantasi, framtid, önskan och längtan.

Projektet sker i samarbete med Anoda Dans, Hedemora kulturenhet och lokala äldreboenden. 
 
Artists in Residence i Säter - ett spännande och gränsöverskridande möte mellan konstformerna dans och skulptur
Mellan 26 juli t.o.m 6 augusti 2015 pågick ett konstnärsresidens på Skönviksområdet i Säter, där inbjudna konstutövare inom dans och konst fick möjlighet att arbeta i Dalarna och under en tid kunde fördjupa sig i sitt konstnärskap. Deltagande i Säter var danskompaniet ilDance och skulptören Kajsa Mattas. 

ilDance är ett oberoende och internationellt samtida danskompani med säte i Göteborg, bestående av konstnärsduon Israel Aloni and Lee Brummer. Kompaniet producerar kreativ samtida scenkonst, där arbetet är grundat på en mångfald av metoder och vägar. Läs mer om kompaniet på www.ildance.se
Kajsa Mattas är en av landets främsta skulptörer och arbetar bland annat i brons och betong.

Residenset avlutades med en mötesplats för dans och konst, där dagen bestod av olika programpunkter som dels vände sig till Dalarnas professionella aktörer inom dans och konst och dels för allmänheten. Under dagen kunde danspedagoger i Dalarna delta i en workshop med Lee Brummer, som fokuserade på individualitet i rörelse. Dagen fortsatte med ett seminarium för allmänheten om rum och rörelse - ett samtal med ilDance och konstnären Kajsa Mattas om dansens och konstens förhållningssätt till rummet. 

Dagen avslutades med den fullsatta dansföreställningen Givin i Säters Folkets Hus, där vi fick ta del av två moderna dansverk av konstnärsduon il Dance samt av koreograf Lotem Regev. Denna föreställning färdigställdes alltså av ilDance genom residenset i Säter, men påbörjades veckor innan genom residens i Härnösand och i Vilhelmina. Givin dansades av 10 blivande dansare från professionella dansutbildningar från hela landet. Urpremiären skedde alltså i Säter för att sedan turnera vidare till Göteborg, Stockholm och Härnösand. 

Artist in Residence i Säter är ett samarbete mellan Kulturen i Säters kommun, Skonbo AB och Anoda Dans.

Scenisk folkdans i Mora
Under två veckor i maj 2015 arbetade fyra norska konstnärer i Mora på en föreställning med inspiration från folkdansen. Konstnärerna som besökte Dalarna var musiker och dansare Gro Marie Svidal, dansarna Torill Steinjord och Martin Myhr samt regissören Mette Brantzeg. Arbetet som gjordes bygger på ett sceniskt formspråk med utgångspunkt från folkdans, där den norska sägnen om St. Sunniva utforskas. Frågeställningarna har dagsaktuell relevans med tankar kring religion, kärlek och makt, samt vem som äger rätten att definiera sanning.

Gro Marie Svidal är 2014 års Norgemästare i Hardingfele och är en känd personlighet inom folkmusik och dans. Hon har arbetat med Rikskonserter, ”bygda dansar”,”skulesekken” och medverkat i flera teaterproduktioner vid SofTeater. Hon har gjort ett flertal egna produktioner, samt verkar även som pedagog inom genren. Martin Myhr är etablerad folkdansare med Halling som specialitet. Torill Steinjord har tidigare arbetat i Dalarna i föreställningen ”Karmer kring blå” av Örjan Andersson, vilket var en produktion inom ramen för RESiDANS – scenisk folkdans. Mette Brantzeg har lång erfarenhet som dansare, dramatiker och regissör, samt har verkat som teaterchef vid SofTEater. 

I slutet av residenset bjöd de in till en öppen visning och workshop som ägde rum på Rosa Huset i Mora, som besöktes av ett tjugotal intresserade.  Publiken fick delta på en visning där man var en aktiv del i de pågående händelserna i föreställningen bl.a. ingick man själv i dansen. Kvällen avslutades med en workshop i Halling som leddes av Marin Myhr.

Folkdansprojektet är ett samarbete mellan Kulturförvaltningen i Mora Kommun och Anoda Dans. Särskilda tack går till Rosa Huset, St. Michaels-skolan och Mora Folkhögskola.

Communityprojekt i Borlänge
Under våren 2015 genomfördes ett projekt med fokus på Community-dans. Community-dans kan ha lite olika innebörder, men i detta fall handlade detta om ett projekt där en professionell koreograf samarbetade med frivilliga deltagare från ett bostadsområde. Projektet utgick från och integrerades med den lokala platsen, dess invånare och hade som mål att lyfta fram deras berättelser. Koreografen som arbetade i projektet heter Paloma Madrid och projektet fick namnet "Listen with your eyes".

Projektet genomfördes i samarbete med Anoda dans, Borlänge Kommun, Gemensamma krafter och Tjärnkraft samt Kulturcentrum Asken.

Johan Ahlbäcks arbetarskisser förvandlade till dans
Lyckat samarbete med Musik i Dalarnas utvecklingsprojekt Musikteaterprojekt – för, med och av barn och unga, ANODA Dans på Enheten Scen Dans Konst samt MEKEN i Smedjebackens kommun och elever från Västerbergslagens Kulturskola.

I samband med VM 2015 - från 15 februari till och med 15 mars - pågick utställningen In motion på MEKEN i Smedjebacken. Utställningen kombinerade Johan Ahlbäcks teckningar med nutida dans. Inom ramen för musikteaterprojektet skapades streetdance-föreställningen In motion av koreograf och dansare Charlie Prag tillsammans med dansarna Arvid Håkansson och Pontus Linder samt Västerbergslagens kulturskolas elever & lärare.  På vernissagen framfördes Charlie Prags föreställning live för att sedan visas som film, tillika med Erika Janungers konstfilm Weightless med dansen som uttrycksform, under resterande utställningstid.

Med tanke på arbetet på dansens infrastruktur i Dalarnas län och med anledning av ANODA Dans, har Scen Dans Konst förstärkt projektet med ett mobilt trägolv i moduler, vilket exempelvis kan användas på betong. Detta modulgolv som jackas ihop som pusselbitar, tillsammans med en dansmatta, kan möjliggöra konstupplevelser i det som är Dalarnas styrka – annorlunda spelplatser. Detta medför tillgänglighet för medborgaren i hela länet, där vi inte har vanliga traditionella scener. 

Residens med aliEn Dance i Borlänge
Under två veckor på hösten 2014 arbetade aliEn Dance Company, Elina Elestrand i samarbete med Eytan Sivak, i Borlänge med sin  föreställning Desamma. Under residenset hade skolklasser från Maserskolan möjlighet att träffa gruppen i en workshop i dans, där de fick prova på dans och delar av koreografin. Det var mycket lyckat! I slutet av residenset genomfördes en öppen visning där publiken fick se arbetet samt att det var ett efterföljande samtal kring dans. 

Föreställningen Desamma finns med i Kulturkatalogen. Kulturkatalogen hittar du i vänstermenyn under Barn och Unga/vårt utbud. Länk till Kulturkatalog.

Projektet genomfördes i samarbete med Anoda Dans, aliEn Dance Company, Borlänge Kommun Kultur och Fritid samt Kulturcentrum Asken.

Residens i Hedemora
Mellan den 9-15 juni 2014 genomfördes det första pilotresidens inom ramen för Anoda Dans. Residenset ägde rum på Matsesgården i Stigsbo, Hedemora. Matsesgården, som ägs och drivs av Linda Forsman och Lou T Lundqvist /KORDA Art Productions, ligger vackert beläget vid sjön Grycken i Stigsbo, Stjärnsund, Hedemora Kommun i Södra Dalarna. Fokus för residenset var konstnärlig forskning då Matsesgården är en fantastisk plats för forskning, skapande och kreativt arbete.

Koreografen som gästade residenset var My Johansson, som har sina rötter i Dalarna men är utbildad vid Laban School of Contemporary Dance i London. My har även gått på Musikkonservatoriet i Falun med inriktning på Scenisk folkdans. 
Residenset avslutades med en öppen visning av det koreografiska arbetet samt ett intressant samtal kring Mys arbete.

Projektet genomfördes i samarbete med Anoda Dans samt Lou T Lundqvist /KORDA Art Productions.

I rörelse bland vilda djur i Orsa
I samband med Musik i Dalarnas "Vinterfest" skapades beställningsverket "I röresle bland vilda djur" av koreograf Joseph Sturdy till musik av den koreanska kompositören Isan Yun. Musiken framfördes av en kvartett från Dalasinfoniettan bestående av Inken Menck, Anders Norén, Tomas Blanch och Manu Berkeljon. Dansarna i föreställningen var Soléne Nusbaum och Victoria Roberts. Föreställningen blev slutsåld och skedde i Orsa Björnpark, Orsa Grönklitt, den 8 februari 2014. Just att nå annorlunda platser, samt att samarbeta med institutioner i länet är ett viktigt mål i projektet. 

Även en workshop genomfördes i samband med Vinterfest, då eleverna från estetiska programmet i Mora fick arbeta med dansarna och koreografen.

Projektet genomfördes i samarbete med Anoda Dans, Musik i Dalarna samt Rovdjurscenter i Orsa Grönklitt.