Pia, medicinsk sekreterare

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Pia Sjöberg, läkarsekreterare.

Pia Sjöberg snubblade över utbildningen till medicinsk sekreterare i kurskatalogen när hon funderade på vad hon skulle studera. Det har hon inte ångrat en dag! Hon jobbar sedan tio år som medicinsk sekreterare, där dokumentationen inte bara görs åt läkare utan åt fler yrkeskategorier.

Vad är roligast med jobbet?

Variationen! Jag lär mig något nytt varje dag. Jag har väldigt bra arbetskamrater och stortrivs på mitt jobb! Vi skrattar massor varje dag!

Vad var det som gjorde att du sökte dig till Landstinget Dalarna?

Jag snubblade över utbildningen i kurskatalogen när jag funderade vad jag skulle läsa. Under utbildningen blev jag erbjuden ett vikariat inom landstinget.

Hur ser en typisk dag på jobbet ut?

Som medicinsk sekreterare på Ortopeden roterar vi, vilket är jättebra. Så en typisk dag beror på var i rotationsschemat jag är.

Antingen så skriver jag diktat från läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnast eller gipstekniker. Det här är ren dokumentation från till exempel operationer, mottagningsbesök, brev och remisser. Eller så bemannar jag receptionen där vi ankomstregistrerar alla patienter. Nästa vecka jobbar jag med posthantering, där allt inkommande och utgående registreras. Eller så jobbar jag i pappersarkivet, där äldre patientjournaler i pappersformat finns. Det är många som vill ha kopior på sina journaler och då ordnar vi det. Ett bra sätt för patienterna att begära ut sina journaler är att göra detta via Mina Vårdkontakter.

Det här visste ni inte om mitt yrke

Vi sitter inte bara och dokumenterar, vilket man kanske tror! Det är ett roligt jobb eftersom det finns möjlighet till egen utveckling genom att vi har möjlighet till egna ansvarsområden om man vill. Jag är till exempel ansvarig för svenska ryggregistret och all inrapportering till det. Jag är en av flera systemadministratörer och utbildar i Take Care och Care Talk.

Jobbet som medicinsk sekreterare är mycket roligare och mycket mer omväxlande än jag hade kunnat tro. Vill man ta på sig något nytt, engagera sig och ta mer ansvar så finns det massor med möjligheter