Julia – en ödmjuk sommarhjälte med stort mod

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Julia Klockarmats är en av många hjältar som har varit sommarvikarie på Landstinget Dalarna. Efter att hon arbetat på ambulansen i Avesta under sommaren 2016 bestämde hon sig för att inom en snar framtid vidareutbilda sig till ambulanssjuksköterska.

När Julia får frågan hur det var att komma som ny medarbetare till landstinget berättar hon att det var ganska högt tempo och lite tufft klimat. Som sommarvikarie fick hon snabbt använda sina medicinsktekniska färdigheter och nyttja avancerad teknisk sjukvårdsutrustning.

Att jobba inom ambulanssjukvården är ett mycket varierande jobb. Ingen dag är den andra lik och man hamnar på nya platser varje arbetspass.

- Genom att jag är ute och jobbar i olika miljöer, på olycksplatser och i patienters hem har jag fått en bättre förståelse för människan bakom sjukdomen eller skadan. Jag får dagligen dela glädje och sorg med både patienter, anhöriga samt även kollegor.

Man får jobba mycket självständigt och kan ibland hamna i situationer som kan upplevas mycket stressiga och påfrestande, både fysiskt och psykiskt.

- Man behöver känna sig bekväm i sin yrkesroll som sjuksköterska samt vara ödmjuk för sin okunskap, alltså vara öppen för att ta emot ny information och lärdom.

En del kanske tycker att det verkar otäckt och skrämmande att arbeta inom ambulansen, att ta snabba beslut och att se olyckor. Elin finner modet och styrkan i viljan att hjälpa andra människor och i vetskapen om att just hon, just där och då, kan göra skillnad.

- Gör inte jag och mina kollegor det så kan det vara skillnaden på liv och död. Styrkan finner jag i mina underbara kollegor som jag dagligen jobbar i team med. Vi har en suverän sammanhållning och tillsammans peppar och stöttar vi varandra.

- Jag finner även styrkan hemma i stallet. Stallet är för mig är en frizon där jag kan rensa de tankar och bilder som jag samlat på mig under arbetspasset. Där kan jag ställa om till vardag igen och komma ner i varv ordentligt. Att vara i stallet och tillsammans med hästen är lite som terapi för själen. Jag tror det är viktigt att ha ett intresse eller en sysselsättning där man kan koppla bort allt och tänka på något annat för att orka med ett yrke som detta.