Ingela, beredskapssamordnare

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Porträttbild Ingela Boberg.

Det handlar om allt från det minsta lilla till det stora. Så samman- fattar Ingela Boberg sitt arbete som beredskapssamordnare i Landstinget Dalarna. Hon arbetar med att utbilda, inte bara landstingets egen personal utan även personer inom många andra myndigheter.

Ingela Boberg har 2012 tillträtt tjänsten som beredskapssamordnare vid Landstinget Dalarna. Det är drömjobbet för Ingela. Hon tycker om att arbeta med människor, att samarbeta och utveckla, att förenkla, inte krångla till det.
– När man gör en katastrofplan måste den bli så enkel att man snabbt får en överblick över vad som ska göras i skarpt läge, säger Ingela.

Sommarjobb i Leksand

Ingela är född i Stockholm, men med en mamma från Skåne och en pappa från Västerbotten kändes det naturligt att hon till slut hamnade mitt emellan, i Dalarna. Det hela började med att hon sommarjobbade i Leksand, där hamnade hon i ett trevligt kompisgäng. Det ledde till att hon flyttade upp till Leksand när hon tröttnade på Stockholm. Under en tid jobbade hon inom hemtjänsten där.
– Det var en väldigt trevlig tid, jag brukade cykla runt till alla som jag skulle besöka. Egentligen hade jag bestämt mig för att inte bli undersköterska som mamma, men jag ändrade mig och gick omvårdnadsprogrammet i Leksand. Sedan gick jag direkt över till sjuksköterskeutbildningen i Västerås.

Läste katastrofmedicin

När Ingela var färdig sjuksköterska var det ont om jobb i vården i Sverige. Tillsammans med några kompisar tog hon sitt pick och pack och flyttade till Norge där hon arbetade några år.
– Men jag tröttnade till slut på alla Sverige-historier man fick höra, säger Ingela och skrattar. Jag flyttade tillbaka till Stockholm där jag jobbade på akuten på Södersjukhuset. Under mina sex år där kom jag fram till att jag ville lära mig mer om vård av akut sjuka barn och jag började på akuten på Sachsska barnsjukhuset. Barn är en egen art, inte alls små vuxna. De behöver både medicinering och behandling utifrån att de är just barn. Under sin tid i Stockholm läste Ingela katastrofmedicin.
– Jag har alltid tyckt att det är intressant med katastrofmedicin. Det är så brett och det är ett område där det går att göra så mycket. Jag gjorde en katastrofplan med utgångspunkt för barn för Sachsska barnsjukhuset och jag utbildade också alla i personalen i katastroftänket. Det är något de arbetar utifrån än i dag.

Visionen 

En vision som Ingela har är att alla som arbetar inom Landstinget Dalarna ska känna till vad krisberedskap verkligen är och hon vill också kämpa för att få in barnperspektivet mer i katastrofplaner och annat.

Läs mer om Ingela Boberg i Inblicks artikel