Diana, AT-läkare

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Diana Ly skulle egentligen bli civilingenjör. Nu är hon på väg att bli legitimerad läkare. – Jag vill vara med och förändra i vården. Jag vill vara med och skapa team där alla yrkeskategorier i vården är med och arbetar för patienten.

Porträtt Diana Ly.Nu arbetar hon som AT-läkare på Falu Lasarett. AT betyder allmäntjänstgöring och är obligatorisk i läkarutbildningen. Efter godkänd AT-läkartjänst får Diana sin legitimation som läkare. Sedan följer ST-läkarperioden, specialisttjänstgöring. I 21 månader ska Diana vara på Falu lasarett och arbeta på de olika klinikerna för att få en bred erfarenhet.

– Sedan är jag inte främmande för att stanna kvar här. Jag trivs väldigt bra med lasarettet, arbetsmiljön och patienterna, säger Diana som är född och uppvuxen utanför Malmö.

Hon vill också förbättra kommunikationen mellan läkaren och patienten.

– I dag är patienterna ofta väldigt pålästa och kunniga och det är bra. I de fall patienten inte har de kunskaperna är det läkarens uppgift att utbilda. Det tycker jag är en rolig uppgift; att få patienterna delaktiga och lära sig om deras sjukdom.

– Men då måste vi också förändra vårt språk, vår läkarterminologi. Den måste vara anpassad så att patienterna förstår, betonar Diana.

Läs mer om Diana Ly i Inblicks artikel