Birgitta, barnsköterska

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Porträttbild Birgitta Bellskog.

Redan som liten flicka bestämde sig Birgitta Bellskog för att arbeta med barn. – Då ville jag bli barnmorska, men jag utblidade mig till barnsköterska och 1969 började jag jobba på avdelning 33 och kände att det var helt rätt plats för mig.

På Falu lasaretts neonatalavdelning vårdas för tidigt fördda barn och sjuka nyfödda barn. Där jobbar Birgitta Bellskog fortfarande.
– Jag tycker verkligen om mitt arbete, man känner att man gör stor nytta för barnen och deras familjer som vårdas på avdelningen.
– Det känns väldigt bra att finnas för dessa familjer som har det tufft med ett litet nyfött barn där vårdtiden ibland kan bli väldigt lång.

Får vara tillsammans

När Birgitta började jobba 1969 var det mest omvårdnad om barnen som var hennes arbetsuppgifter. De första åren fanns avdelningen i samma hus som kvinnokliniken, förlossningen och BB, men 1971 flyttade man till nya moderna lokaler vid medicinmottagningen. På 1980-talet kom den tekniska utvecklingen med intensivvårdsavdelning för de små. Nya metoder för vård av för tidigt födda barn har utvecklats kontinuerligt. I Dalarna var man tidigt ute med den så kallade NIDCAP-modellen som är en omvårdnadsmodell som anpassas efter barnets behov och utveckling.
– Det är viktigt med kroppskontakt och barnen ska ligga hud mot hud hos mamman och pappan så mycket som möjligt.

Barnens rytm

De små barnen behöver lugn och ro, värme och närhet för att utvecklas.
– Därför försöker vi följa barnens rytm för att inte störa så mycket. Vi gör undersökningar och vårdhandlingar när barnen har ätit och är mätta då är de mindre känsliga för smärta.

Nu har neonatalavdelningen flyttat till den helt nya vårdbyggnaden, Dahlska huset.
– Familjerna får vara tillsammans hela vårdtiden, det är mycket tryggare för familjen när både mamman och barnet får vara på samma ställe där de får den bästa tänkbara vården.

 

Läs mer om Birgitta Bellskog i Inblicks artikel