Åsa, arbetsterapeut och hjälpmedelskonsulent

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

I LD Hjälpmedels butik i Borlänge kan man hitta allt från greppvänliga osthyvlar och halkskydd till rullstolar och förhöjda toalettsitsar. Åsa Weinberg, legitimerad arbetsterapeut och hjälpmedelskonsulent, är butiksansvarig och den som tar emot många av kunderna.

I teamet på kundservice finns utöver Åsa ännu en arbetsterapeut, en sjukgymnast och några assistenter.

- Utöver att ta emot kunder i butiken jobbar vi mycket med information och rådgivning om hjälpmedel och smarta vardagsprodukter. I och med att vi är legitimerade kan vi hjälpa och stötta förskrivare inom hälso- och sjukvården och övriga medarbetare i kundtjänstfrågor, säger Åsa.

Åsa Weinberg porträttEn förskrivare kallas en person inom de yrkeskategorier i hälso- och sjukvården som får lämna ut hjälpmedel. LD Hjälpmedel är i sig ingen förskrivande verksamhet utan tar emot beställningar från förskrivarna.

-Exempelvis kan en arbetsterapeut göra en behovsprövning av en patient och komma fram till att ett visst hjälpmedel ska förskrivas och då ta kontakt med oss. Det kan också handla om en utprovning av ett hjälpmedel, som att man till exempel sitter dåligt i sin rullstol. Då kan man få komma hit och få det undersökt genom en tryckmätning för att se vart trycket är någonstans och byta dyna eller rullstol efter behov.

En behovsprövning eller utprovning beställs av hälso- och sjukvården, men till butiken är alla välkomna.

-Hit kan man komma som privatperson. Det fungerar precis som en vanlig butik, du kan köpa allt som har en prislapp, säger Åsa.

Efter avslutad utbildning i Örebro 2000 flyttade Åsa till Västkusten där hon arbetade i fyra år som förskrivande arbetsterapeut. Flyttlasset gick därefter vidare till Gagnefs kommun och nytt jobb som arbetsterapeut där, fram tills att hon 2011 började jobba på LD Hjälpmedel.

-Min roll har utvecklats under åren till att jag idag är butiksansvarig vilket jag tycker är jätteroligt. Det roligaste är att träffa folk och att man får hjälpa dem att hitta bra lösningar som man ser fungerar.

På hjälpmedelscentralen i Borlänge arbetar cirka 80 medarbetare i team, alla inom olika specialområden, bland annat på enheterna Rörelsehjälpmedel, Medicinska hjälpmedel och Kommunikation- och kognitionshjälpmedel. Utöver hjälpmedelskonsulenter finns en inkontinenssjuksköterska och flera tekniker. Vissa av teknikerna ingår i något av teamen men det finns också de som jobbar mer generellt och utför standardinställningar på rullstolar och rekonditionerar hjälpmedel. Under LD Hjälpmedels paraply ingår även länets syncentral, hörselvård, tolkservice och hjälpmedelsbutiker på Falu lasarett och Mora lasarett.

-Det finns många häftiga hjälpmedel. Inom kommunikation- och kognitionsområdet går utvecklingen mycket åt fjärrstyrning, att du kan styra saker i ditt hem med hjälp av en fjärrkontroll. I vården blir det allt vanligare med robotteknik. Ett spännande hjälpmedel är en matningsrobot, eller äthjälpmedel som det egentligen kallas, som man själv styr med en fjärrkontroll istället för att bli matad av en annan person. Man bestämmer själv hur mycket man vill ha på skeden, när man vill ta nästa tugga och i vilket tempo. En svensk uppfinning faktiskt, säger Åsa.

Målgruppen för LD Hjälpmedel är alla som har ett behov av hjälpmedel i Dalarna, gammal som ung.

-Vi börjar se att fler och fler hittar hit men fortfarande är det många som inte känner till oss. Ett av våra mål är att vi ska bli mer tillgängliga och det försöker vi bli genom att anordna temadagar och öppet hus. Är man nyfiken på sortimentet är man välkommen att kontakta oss eller komma förbi våra butiker.