Armando, ST-läkare

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Armando El Hage.

Ett par katter och lite fler kompisar att umgås med på fritiden, det är vad Armando El Hage saknar för att han ska trivas riktigt bra i Borlänge. Sedan ett år jobbar han som ST-läkare på Domnarvets vårdcentral i Borlänge.

Armando föddes i en taxi i Colombia för 29 år sedan.
– Redan då hade jag bestämt mig för att bli läkare, säger Armando och skrattar. Jag ville ta hand om det själv. Efter uppväxten i Panama flyttade Armando till Litauen för att utbilda sig till läkare. Anledningen till att han sökte sig till Litauen var att utbildningen bedrevs på engelska och han hade redan då bestämt sig för att han inte ville bo och arbeta som läkare i sitt hemland.
– Min bästa kompis flyttade till Sverige två år före mig och jag gjorde en grundlig research innan jag bestämde mig för att också söka jobb här. Efter att ha gjort AT-tjänstgöring i Litauen och i Libanon fick jag först en provanställning i Rättvik och sedan sökte jag och fick tjänsten som ST-läkare här i Borlänge. Men först läste jag svenska på Folkuniversitet i Falun i fyra månader. Det är viktigt att patienterna får träffa en läkare som pratar så att de förstår.

Välordnad sjukvård

Armando har erfarenhet av att arbeta inom vården i både Libanon och i Litauen och han ser många fördelar med att arbeta i Sverige.
– Här finns ingen hierarki, vi jobbar tillsammans åt samma håll. Det finns ingen korruption som i Libanon, ingen utpräglad rasism som i Litauen. I Sverige är patienterna ofta pålästa, vi kan rådgöra tillsammans om behandling. Jag brukar säga att jag behandlar människor, inte patienter. Därför är det viktigt att lyssna ordentligt till patienterna. Samtalet kan vara halva behandlingen om patienten är nöjd och känner sig väl bemött.

Läs mer om Armando El Hage i Inblicks artikel