Anton Borg, 23 år, Bild- och funktionsmedicin Falu lasarett

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

"I jobbet som röntgensjuksköterska finns det ett skapande, bilderna blir som ett hantverk."

- Inga dagar liknar varandra på röntgenavdelningen. Vi har ett rotationsschema här i Falun, så man arbetar med olika modaliteter (apparater som vi tar bilderna på) från dag till dag. Dessutom är det olika patienter som kommer till avdelningen, allt ifrån patienter som kommer akut eller som behöver intensivvård till patienter som behöver uppföljning efter en operation.

- Från början visste jag att jag ville jobba med omsorg och att ta hand om patienter, men inte direkt vilket yrke som skulle passa mig. Som röntgensjuksköterska har man ett samspel med teknologi, patienter och medarbetare som jag blev nyfiken på. Jag tycker om att arbeta i grupp och att lära mig använda ny teknologi, så röntgen passade bra. Det var inte förrän på utbildningen jag insåg att det var ett klockrent val för mig. Det roligaste är variationen i arbetet och att ständigt kunna utmana sig själv i olika situationer, från att ta bilderna till att avgöra från remissen vad för bilder som ska tas.

- I jobbet som röntgensjuksköterska finns det ett skapande, vilket jag tycker känns unikt för röntgen. Bilderna blir som ett hantverk. I många fall får man utmana sig själv för att kunna ta en bra bild.

- När man är färdig röntgensjuksköterska har man många delar av yrket som man kan arbeta med och lära sig mer om, men det finns också en dörr till många möjligheter för vidareutbildningar. Sonograf som arbetar med ultraljud, arbete med magnetkamera och arbete med nuklearmedicin är några exempel på saker som man kan vidareutbilda sig till.