Anna-Lena, barnmorska förlossningen

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Redan vid 11 års ålder visste Anna-Lena att hon ville bli barnmorska. Det var under lekstunden med en vän, där de förlöste nallar och dockor, som karriärplanerna började spira. Idag arbetar de båda som barnmorskor.

Med siktet inställt på barnmorska började Anna-Lena arbeta på kvinnokliniken i Falun 1994. Efter att ha slutfört studierna till barnmorska arbetade hon på Tiskens barnmorskemottagning och var även med och startade upp en barnmorskemottagning på en privat vårdcentral, med gott resultat.

- Men jag ville ju jobba på förlossningen, så fast jag inte hade något nytt jobb klart sa jag upp mig och siktade på det. Två veckor senare fick jag frågan om jag ville komma och jobba på förlossningen – och jag sa självklart ja.

Sedan december 2014 har Anna-Lena jobbat på förlossningen och idag är hon biträdande avdelningschef på 50%.

- Resterande tid förlöser jag, det var en av förutsättningarna till att jag skulle börja som biträdande avdelningschef. Det är ju bara ett så roligt arbete, att vara med när föräldrar blir till!

Ett brett arbete
Att vara barnmorska innebär många olika arbetsuppgifter, som arbete på förlossningen, BB, mödravårdscentral, kvinnoklinik och ungdomsmottagning. En vanlig uppfattning är att yrket innebär att ”gulla med bebisarna hela dagen” men det är många gånger ett hårt arbete.

- Förlossningen är en akut verksamhet, där vändningarna kan gå snabbt. På BB, inom gynekologin eller ute på MVC möter vi kvinnor genom hela livet och kommer dem väldigt nära. Många kommer till oss med relationsproblem, psykisk ohälsa eller sociala problem. Ibland är det svårt att veta vart gränsen går, vi vill gärna hjälpa till.

Som biträdande avdelningschef arbetar Anna-Lena tillsammans med kollegorna för att vidareutveckla och lyfta verksamheten.

- Jag vet att vi är duktiga på att skapa trygghet för föräldrarna som ska föda barn. Det beror mycket på att vi har en trygghet i kollegorna på avdelningen och ett bra teamtänk, vi lär av varandra hela tiden. Det bidrar också till att det är roligt och utvecklande att arbeta här, säger hon.

Teater för blivande föräldrar
Utöver arbetet på förlossningen arbetar Anna-Lena med den uppskattade föreställningen ”Den mentala förlossningsväskan” tillsammans med kollegorna, My och Angelica.

- Föreställningen är tänkt att avdramatisera och väcka nyfikenhet inför förlossningen. Och väcka tron hos föräldrarna, att de har förmågan att ta sig igenom förlossningen och fokusera på att det kommer gå bra.

Barnmorskorna har nu haft 8 föreställningar som besökts av närmare 900 personer. Föreställningarna hålls vid Falu Lasarett en gång i månaden, med uppehåll över sommaren. Mer information får du av din barnmorska eller om du kikar in på Facebookgruppen ”Den mentala förlossningsväskan”.