Vill du bli Tandsköterska?

Stäng

Kontakt

Tammy Bené

HR-specialist

tammy.bene@ltdalarna.se

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Har du lätt för att få kontakt med människor? Är du lyhörd och har förmåga att förklara? Är du serviceinriktad och flexibel? Då kan tandsköterskeyrket passa dig.

Arbetet

Som tandsköterska arbetar du i team med tandläkaren. Du assisterar vid undersökning och behandling av patienter. I arbetsuppgifterna ingår också att
rengöra och sterilisera instrument, ta röntgenbilder, se till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning samt ge munhygien/tandhälsoinformation i förskola och skola.
Som tandsköterska har man även administrativa uppgifter som att ta emot patienter och telefonsamtal i receptionen, avtala nya tider och ta betalt. Att sköta inköp kan också vara en del av jobbet.

Utbildning

Utbildning till tandsköterska ges inom Yrkeshögskolan. Utbildningen omfattar 300 Yh-poäng, vilket motsvarar 1,5 års heltidsstudier. För information om förkunskapskrav med mera, kontakta Myndigheten för yrkeshögskolan.

För information om var utbildningen finns, kontakta Svenska tandsköterskeförbundet eller Skolverket.

Värt att tänka på

Du måste tycka om att arbeta med människor. En god fysik krävs då arbetet kan slita på nacke och axlar. Du bör heller inte ha anlag för allergi på grund av att kemiska preparat och material används i arbetet.

Det är alltid tandläkaren som har det yttersta ansvaret för behandlingarna. Därför måste man som tandsköterska vara beredd att följa tandläkarens instruktioner.