Vill du bli Tandhygienist?

Stäng

Kontakt

Tammy Bené

HR-specialist

tammy.bene@ltdalarna.se

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Har du en humanistisk människosyn? Är du lyhörd och har förmåga att förklara? Är du serviceinriktad och har lätt att få kontakt med människor? Då kan tandhygienistyrket passa dig.

Arbetet

Som tandhygienist undersöker du munhålan. Du tar saliv- och baktrieprov, tar bort tandsten och missfärgningar, putsar och polerar tänder och fyllningar samt genomför fluorbehandlingar.
Du informerar om hur man förebygger tandsjukdomar och ger råd om kost och munhygien på barnavårdscentraler, i skolor och för äldre i uppsökande tandvård. Att arbeta förebyggande mot tobaksanvändning är en annan viktig arbetsuppgift.

Vanligtvis arbetar du i team tillsammans med tandläkare och tandsköterska.

Utbildning

Tandhygienistutbildningen finns inom högskolan vid sju lärosäten i landet och omfattar två till tre års studier. Efter två år kan man ta ut tandhygienistexamen med legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen. Det vanliga idag är en grundutbildning som omfattar 180 högskolepoäng.
Kontakta utbildningsamordnaren för mer detaljerad information om behörighetskraven.

Värt att tänka på

Du måste tycka om att arbeta med människor. Tandhygienister samarbetar ofta med andra personalgrupper inom vården. En god fysik krävs då arbetet kan slita på nacke och axlar. Du bör heller inte ha anlag för allergi på grund av att kemiska preparat och material används i arbetet.