Dialysmottagningen

Stäng

Kontakt

Anna Dahlback

Enhetschef

Skicka epost

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se
Blommande ängsklockor.

På dialysmottagningen utförs hemodialys, så kallad bloddialys, med möjlighet att behandla 24 patienter per skift. Vid akuta tillstånd utförs även dialys på bl.a. Intensivvårdsavdelningen. I mån av plats kan patienter från andra landsting erbjudas dialys, så kallad gästdialys.

Dialys behövs för att rena kroppen från slaggprodukter samt för att avlägsna vätska när njurarna slutat fungera. Hemodialys är en typ av dialys där behandlingen görs med hjälp av en dialysmaskin. För att kunna utföra behandling behövs tillgång till blodbanan som fås via ett särskilt blodkärl eller en kateter.

Patienterna behandlas i allmänhet 4-5 timmar tre gånger i veckan. Mottagningen är öppen med två skift måndag till och med fredag och ett skift lördag och söndag alla dagar året runt. Antalet patienter ökar successivt och cirka 9 000 behandlingar görs årligen. Varje patient har en patientansvarig sjuksköterska och läkare. Dietist, kurator och sjukgymnast finns knutna till mottagningen.

Det finns även en självdialysenhet där patienterna själva, med eller utan stöd av personal, kan utföra sin behandling.

Möjlighet finns också att själv sköta sin behandling i hemmet med stöd av särskild personal från hemdialysverksamheten.

Vi arbetar i huvudsak med Fresenius dialysmaskin 5008 och använder oss av ett centraldialyskoncentrat. Vi är både sjuksköterskor och undersköterskor och vi har både ett tekniskt och ett omvårdnadsansvar för patienterna i dialysbehandling. Utbildning sker fortlöpande på mottagningen och externt.

Telefontider:
Mån-fre kl 6.45-20, lör kl 6.45-15 och sön kl 13-20
Telefon: 023-49 28 16 

Kontaktperson för gästdialys:
Emma Sjöberg
Telefon 023-49 28 16

Hitta hit:
Vi finns på plan 2 i hus A4. Går du via huvudentrén fortsätter du rakt fram förbi cafeterian. Därefter fortsätter du direkt till vänster ca 100 meter till hisshall A4. Ta sedan hissen till våning 2. Kommer du ifrån Svärdsjögatan går du in via ingång G och tar hissen till plan 2. Parkering finns vid huvudentrén och vid Svärdsjögatan.