Klamydia-gonorrétest

Stäng

Kontakt

Landstinget Dalarna

Box 712 791 29 Falun 023-49 00 00 landstinget.dalarna@ltdalarna.se

Du som är över 15 år och folkbokförd i Dalarnas län kan beställa hem ett klamydia-gonorrétest via webben, helt gratis. Testet är enkelt att göra. Det består av ett urinprov för män och ett prov från slidan för kvinnor.

Så här går det till steg för steg när du beställer hem ett klamydia-gonorrétest via webben:

1. Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter

Du kan välja att logga in med e-legitimation/BankID/Mobilt BankID eller med lösenord och engångskod som du får via sms.

Du kan logga in från din dator, mobil eller surfplatta. Du kan växla mellan de olika inloggningssätten beroende på vad som passar dig bäst. 

Så loggar du in i Mina vårdkontakter

2. Beställ testet

När du loggat in i Mina vårdkontakter med din e-legitimation eller engångskod så väljer du "Övriga tjänster" i vänstermenyn och sedan "Beställ klamydia-gonorré-test hemtest" och följ instruktionerna. Testet skickas till dig i ett neutralt kuvert inom några dagar. Beställningen är giltig i 30 dagar. Prov som inte skickats in för analys inom 30 dagar avslutas automatiskt. Vill du fortfarande testa dig måste du göra en ny beställning.

3. Gör testet

Testet är enkelt att göra. Det består av ett urinprov för män och ett slidprov för kvinnor. Du gör testet hemma enligt de instruktioner som följer med i provtagningspaketet. Tänk på att det ska ha gått 7-10 dagar efter att du haft oskyddat sex innan du gör testet.

4. Skicka in testet

Lägg provet (som består av ett rör och en etikett med datum och streckkod) i det vadderade svarskuvertet. Du behöver inte betala porto.

5. Så får du ditt provsvar

Inom cirka en vecka får du ditt provsvar i Mina vårdkontakter. Om du har fyllt i ditt mobilnummer eller din e-postadress och kryssat i att du vill ha avisering så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar finns i Mina vårdkontakter.

6. Om du har klamydia och/eller gonorré

Om provet visar att du har klamydia och/eller gonorré ska du snarast, senast inom en vecka, ta kontakt med STI-mottagningen, Falu lasarett, telefonnummer 023-49 08 90 för att få behandling och eventuellt kontrollprov. Klamydia och gonorré kan botas och behandlas med antibiotika och behandlingen är gratis.
Om du är smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Du måste uppge vilka personer du haft sexuell kontakt med, men de får aldrig veta vem som uppgett deras namn. Du är alltid anonym gentemot dem. Dessa personer informeras sedan om att de utsatts för risk för att smittas av klamydia eller gonorré, så att de i sin tur kan testa sig.

7. Om du inte har klamydia eller gonorré men fortfarande är orolig

Om testet visar att du inte har klamydia och/eller gonorré men ändå har symtom eller är orolig för att du har någon annan könssjukdom – eller om du haft oskyddat sex utomlands eller enbart haft oskyddat oral- och/eller analsex så kan man behöva ta andra prover. – Kontakta STI-mottagningen, Falu lasarett, eller din vårdcentral eller ungdomsmottagning, för rådgivning och eventuell undersökning.

Fakta om klamydia och gonorré

Klamydia och gonorré orsakas av bakterier och smittar genom oskyddat sex. För att skydda sig mot klamydia och gonorré ska man använda kondom. Klamydia och gonorré kan vara allvarliga sjukdomar eftersom de kan leda till sterilitet, framför allt hos kvinnor. Många som smittas med klamydia eller gonorré märker inte av infektionen, eftersom de inte alltid ger några symtom.